Thursday, November 10, 2011

Гърция и нейните "трудови" хора

Много се изписа за Гърция напоследък, но глупостите които четох в някаква претендираща за независимост медия, ме провокираха да напиша този пост.

По-голяма глупост и тъпотия лъхаща на левичарство от двайсетте години на 20-ти век, не бях чел. Та няколко думи искам да кажа на "независимите" и силно некомпетентни журналисти нЕкои неща.

Гърците много отдавна не работят, но това не ги смущаваше да взема 14-та и 15-та заплата. Най-вече тези в държавния сектор, който е най-големия в Гърция и се финансира най-вече от ... заеми. 

Защо никой не казва, че когато наближаваха големи празници гърците започваха стачки само и само да си удължат почивката.
Защо никой не припомня как ПАСОК щяха да съсипят Олимпиадата през 2004 и отново Международната общност ги спаси
Защо никой не говори за практически затварянето на п-ще Солун през 2008 г., което доведе до прехвърляне на товаропотока към останалите НЕ-гръцки пристанища в Източното Средиземноморие само защото гръцките профсъюзи не бяха съгласни с приватизацията на пристанището (демек на гърците ще им се налага да работят повече)
Защо никой не говори за това, че много хора стачкуват срещу либерализирането на определени затворени пазари в Гърция - на товарните превози, на такситата.
и най-вече защо не се говори за това, че гърците фалшифицираха балансите си, за да може да се присъединят към Еврозоната.

Да се говори, че някой друг е виновен на гърците за положението, в което сами се набутаха е смешно, нелепо а спрямо кредиторите им - цинично.
Да не се говори за това, че гърците не искат да плащат заемите си и обвиняват кредиторите си за това е направо вулгарно
А да подкрепяш подобно поведение, особено когато си потърпевш е адски тъпо.

Когато вземаш пари на заем с една единствена цел - повишаване лукса на живот - резултатът е че рано или късно ще трябва да връщаш парите и то с лихва.  И никакви спекуланти не са виновни.

Но на анархистичните и левичарските елементи все тези дето дават парите са им виновни.

Затова, нека не жалим гърците - те ни създадоха достатъчно проблеми - я питайте колко фирми имат да получават пари от Гръцки партньори и няма да си ги получат. 

За съжаление, Гърция отново ще се измъкне, защото е като паразит премахването на който ще струва много скъпо на всички нас. Но понякога си мисля, дали това не е по-доброто решение и дали оставането на Гърция в еврозоната и ЕС няма да ни струва още по-скъпо в бъдеще.